Tuesday, July 19, 2011

19 vihjettä luonto- ja ulkoiluihmisille

Vierailijamme arvostavat puhtaan suomalaisen luonnon sekä meren läheisyyttä. Kristiinankaupungista löytyy useita kauniita luontoalueita tutkittavaksi. Elävä maaseutu ja vieressä oleva meri tarjoaa erilaisia luontoelämyksiä ja ulkoiluelämää. Kävele vaellusreiteillä tuhoutumattoman luonnon keskellä, lähde pyöräilyretkelle rannikkoa pitkin, tervehdi karjaa laitumella, pysähdy hetkeksi piknikille puistossa tai rannalla, polskuta varpailla meressä...

Kimaltelevaa vettä

Meri on lähellä, riippumatta siitä oletko keskustassa vai maaseudulla. Kanuunanlahti joka sijaitsee Kristiinankaupungin keskustasta etelään lyhyen matkan päässä, kalastajakylä Skatan ohi, tarjoaa sileät aurinkoiset kalliot sekä aaltojen roisketta. Alueella on mahdollisuus grillata jos viipyy pidempään ja nälkä yllättää. Toinen erinomainen piknikpaikka on saunapuisto joka sijaitsee kivenheiton päässä torilta. Puut ja kaupunginlahti tarjoaa viilentelevää varjoa ja meren tuulahdusta lämpiminä kesäpäivinä. Lapväärtistä löytyy luonnonkaunis sillanpuisto aivan Lapväärtin keskustassa. Kristiinankaupungin keskustan ulkopuolella on Leppäsalmen kalastajalaituri jolla voit katsoa auringonlaskua sillä aikaa kun nautit jotain kylmää vierellä olevasta kioskista, tai miksi ei pulahtamalla mereen?

Kaupungin keskustan ulkopuolella, Peruksen kylässä, sijaitsee storholmen, pieni saari keskellä Lapväärtin jokea. Keväällä storholmen on valkovuokkojen paratiisi, mutta ympäri vuoden voi kuunnella poreilevia koskia ja lintujen laulua. Majoituskin onnistuu, jos viihdyt meren äärellä, entinen merivartioasema Kummelgrund toimii nykyään konferenssikeskuksena, ja myös Kiilin kotiseutumuseoalue Siipyyssä tarjoaa ravintolapalveluita sekä majoitusta.

Kristiinankaupungissa on myös useita uimarantoja, keskustasta löytyy Meriuimala sekä Pukinsaaren leirintäalue, molemmat sijaitsevat vain parin kilometrin etäisyydellä torilta. Härkmeressä on uimaranta Långgrundsvikenissä, Skaftungissa voi uida Skoängenillä, ja Siipyyssä Kiilin kotiseutumuseoalueella tai Halkosaaressa. Vilukissat voi uida järvessä, Pyhävuorella tai Uttermossan pienessä Sandjärvissä.

Retkikohteita löytyy myös saarilta jos saapuu omalla veneellä. Retkisatamat löytyy Yttergrundin majakkasaaresta (yksi Suomen korkeimmista) Siipyyn ulkopuolelta sekä Högklubb Skaftungin ulkopuolella. Varsinainen vierasvenesatama sijaitsee Kristiinankaupungin keskustassa, Hotel Kristinan rannalla.

Ulkoilu ja liikunta

Aktiivinen lomailija voi vuokrata pyörän ja lähteä seikkailulle pienteitä pitkin, ympäri kaupunkia. Sekä matkailutoimisto, leirintäalue että Kiilin kotiseutumuseo vuokraa pyöriä. Muutama majoituspaikka lainaa pyöriä vierailleen. Kiilissä sekä leirintäalueella voit myös vuokrata kanootin.

Lapsiperheille sekä muille joilla on vielä lapsenmieli tallella on myös leikkipuistoja ja keinuja Saunapuistossa, Meriuimalassa sekä Pukinsaaren leirintäalueella. Kesäisin ovat myös koulujen pihat tyhjiä.

Voit myös liikkua luonnossa jalan, Kristiinankaupungissa on useita eri vaellusreittejä. Pyhävuoren alueella on monta erilaista ja eri pituista reittejä. Myös Uttermossassa sekä Skaftungissa on luontopolkuja ja vaellusreittejä. Aiemmin mainitun storholmenin, Peruksen kylässä, voi kävellä ympäri. Lähellä keskustaa on Pohjoislahden luontopolku sekä Mustikkametsän liikuntarata.

Kristiinankaupungissa on siis lukuisat mahdollisuudet luontoa ja ulkoilua rakastaville ihmisille!
      

No comments:

Post a Comment

Related Posts