Tuesday, July 19, 2011

19 tips för natur- och friluftsvänner

Något som ofta uppskattas av stadens besökare är den rena finländska naturen och närheten till havet. I Kristinestad finns många fina naturområden att upptäcka. Den levande landsbygden och det intilliggande havet bjuder på mångsidiga naturupplevelser och friluftsliv. Ströva utmed vandringsleder i oförstörd natur, gör en cykelutflykt längs med kusten, hälsa på betande djur, pausa med en picknick i parken eller på stranden, doppa tårna i havet...

Glittrande vatten

Havet är nära, oavsett om du befinner dig i centrum eller på landsbygden. Kanonviken som ligger en bit söderut från Kristinestads centrum, förbi fiskarbyn Skata, bjuder på släta solvänliga klippor och vågskvalp. På området finns möjlighet att grilla för den som stannar längre och blir hungrig. Ett annat utmärkt picknickställe är badhusparken som ligger ett stenkast från torget. Parkens träd och stadsfjärden utanför erbjuder svalkande skugga och fläktande havsbris under heta sommardagar. I Lappfjärd finns den natursköna broparken alldeles i Lappfjärds centrum. På yttre sidan om Kristinestads centrum finns Alesundets fiskarbrygga där du kan se på solnedgången medan du avnjuter något svalkande från kiosken intill, eller varför inte ta ett dopp?

Utanför stadens centrum i byn Perus finns Storholmen, en liten ö mitt i Lappfjärds å. Storholmen på våren är ett vitsippsparadis, men året om kan man lyssna på brusande forsar och fågelsång. Trivs du vid havet finns även möjlighet att övernatta där, den f.d. sjöbevakarstationen Kummelgrund fungerar nu som konferenscentrum, och även vid Kilens hembygdsgård i Sideby finns både restaurang och övernattningsmöjligheter.

Det finns också flera simstränder i Kristinestad, närmast centrum finns Havsbadet och Bockholmens camping, båda på endast någon kilometers avstånd från torget. I Härkmeri finns en simstrand i Långgrundsviken, i Skaftung vid Skoängen och i Sideby vid Kilens hembygdsgård eller Vedholmen. Den som är mera frusen kan välja att bada i insjö, antingen på Bötomberget eller i Uttermossa vid Lilla Sandjärv.

Utflyktsmål finns även ute till havs för den som kommer med båt. Utfärdshamnar finns vid Yttergrunds fyr (en av de högsta i Finland) utanför Sideby samt Högklubb utanför Skaftung. Den egentliga gästhamnen finns inne i Kristinestad, vid Hotel Kristinas strand.

Friluftsliv och motion

Den som vill vara aktiv på sin semester kan hyra en cykel för att ta sig runt längs alla småvägar. Både turistbyrån, campingen, och Kilens hembygdsgård hyr ut cyklar. En del inkvarteringar lånar också ut cyklar till sina gäster. På Kilen och campingen kan du även hyra kanot.

För barnfamiljer och andra med barnasinnet i behåll finns det lekparker och gungor vid Badhusparken, Havsbadet och Bockholmens camping i Kristinestad. Sommartid står också skolgårdarna tomma.

Du kan också röra dig ute i naturen till fots, det finns ett flertal vandringsleder i Kristinestad. Vid Bötombergets friluftsområde finns en rad olika vandringsleder av varierande längd. Även i Uttermossa och Skaftung finns vandringsleder och naturstigar. Tidigare nämndes också Storholmen i Perus, där du kan ströva runt längs stigar. Närmast centrum finns Norrfjärdens naturstig och motionsspåret vid Blåbärsskogen.

I Kristinestad finns alltså en lång rad med olika möjligheter för den som gillar natur och friluftsliv!
  

No comments:

Post a Comment

Related Posts