Tuesday, February 28, 2012

Evenemanget öppna portar

Öppna portar i Kristinestad - blomma
Stadens besökare önskar ofta att de skulle få se den fina trähusmiljön från insidan. Man vill se själva hjärtat, det personliga, hur människorna lever och bor. Trähusen bär på många historier från flera århundraden tillbaka.

I juni ordnas trädgårdsevenemanget Öppna Portar i Kristinestads centrum. Då öppnar en del gårdsägare sina grindar och portar och låter folk komma in och besöka trädgården. Somliga låter till och med besökarna ta en titt i huset där man bor.

Alla får då chansen att stiga in genom portarna och bekanta sig med olika typer av trädgårdar. Det finns stenbelagda trädgårdar, vildvuxna trädgårdar, moderna trädgårdar, japan-influerade trädgårdar och gårdar med växter vars frön för länge sedan råkat föras hit från medelhavet med barlast under sjöfartstiden.

Evenemanget har blivit en stor succé bland besökarna. Årligen har cirka 30-35 gårdar medverkat. Det finns en hel del att se under de två dagar som Öppna portar pågår!

Besökarna bjuds också på olika typer av program för både barn och vuxna; musik och teater, utställningar, gårdsloppisar och -caféer. Det ordnas föreläsningar om trädgårdsskötsel med mera.

År 2012 ordnas evenemanget under veckoslutet 16-17 juni, när sommaren är som grönast och blommorna precis slagit ut.

Biljetterna kommer att kosta 6 € per person eller familjebiljett för 10 euro. Barn under 12 år kommer in gratis. Mera information om biljetter och program hittar du i händelsekalendern.

Stig på, välkommen in!
Öppna portar i Kristinestad - porten är öppen
    

2 comments:

  1. Du vet säkert att vi haft öppna trädgårdar och hus ganska länge i Lovisa. Inte bara om somrarna utan också till jul. Känner du för övrigt Ida Haapamäki? Kanske hon jobbar/jobbat för samma projekt som du?
    Hon sommarjobbade för några år sedan på samma tidning där jag jobbar till vardags. Hon har ju också kollat in de öppna Lovisaevenemangen.
    Lycka till med ert projekt! Framtiden är lokal!

    ReplyDelete
  2. Hej! Det känner vi till, jag tror att arbetsgruppen för Öppna portar inspirerades av bl.a. Lovisa, sedan är det väl ganska vanligt i England också.
    Jo visst känner jag Ida! Vi jobbar i samma utrymmen fast med olika projekt, hon drar ett projektet 'Jul i sjöstaden' som handlar om gamla jultraditioner samt hur man levde i Kristinestad med omnejd under skeppsredartiden.

    ReplyDelete

Related Posts