Saturday, November 07, 2015

Kläder till julens festligheter


Hur klär Du dig till årets julfester? Har du en viss klädsel som alltid åker fram till julen? En hemstickad tröja med Rudolf-motiv? Är du ute efter något nytt?

Vad gör du om det står ”Klädkod: smart casual”, ”kavaj” eller ”mörk kostym”?

Personalen i våra klädbutiker är mycket duktiga på att vägleda dig! Berätta åt dem vilken sorts bjudning det handlar om (om du är osäker så ta med inbjudningskortet) och de hjälper dig hitta rätt.
 

Klädkoden "Smart casual" har blivit allt vanligare och innebär i praktiken en avslappnad men ändå genomtänkt klädsel. Inga jeans, college-tröja och flipflops, utan tänk lite amerikansk ”country club-stil”. För mannen är det t.ex. kavaj med udda byxa, snygg t-shirt/skjorta och loafers. För damer kan det vara kjol med tröja eller snygg byxa med skjorta, lite diskreta skor och sparsamt med bling.

”Kavaj” betyder inte att man kan ha jeans och kavaj utan det är faktiskt helkostym som gäller för herrarna. Kostymen kan vara mörk eller ljus, beroende på årstid och festen, skjortan får helst vara ljus.  På senare tid har det blivit mera modernt att använda fluga och det passar perfekt till den här klädkoden. Damerna kan gärna ha knälång klänning eller kjol, dräkt eller en byxdress som är lite elegantare än den vanliga kontorsklädseln.

Om det däremot står ”mörk kostym” i inbjudan, då ska finkläderna fram! För herrar är det ju ganska enkelt, dvs mörk kostym med vit skjorta, slips eller fluga,  men för damerna blir det att tänka till lite extra. Kvinnan väljer nu helst en klänning med längd under knät men inte ”golv-lång”, gärna med liten ärm och inte så djup urringning, paljetterna hör heller inte hemma här.

Det finns idag oftast utrymme att lyfta fram sin egen personlighet i klädseln, men om man är osäker och inte vill sticka ut så är det smart att köra på de officiella klädkoderna.

Här bjuder vi på några alternativ på lämpliga outfits till julfesten :

"Mör kostym" med julröda detaljer och festlig vit skjorta, från Herr-ekipering Vilke.
Lämpliga skor till kostymen, från Sko Pihlaja.

"Smart Casual" med udda kavaj och gul plastrong, från Herr-ekipering Vilke.
Skor från Sko Pihlaja.

Klänning och väska från Naisdress, smycken från Wilhelmina och skor från Sko Pihlaja.
 Lite glitter behöver vi ha i november-mörkret! Kläder, väska och smycken från Varuhuset A.Talas.


Även skorna får ha lite glitter till julens festligheter, från Sko Pihlaja.
 
En vackert julröd tunika / klänning passar bra med svarta leggings.
Kläder och acessoarer från Naisdress, svart halsband och armband av träpärlor från Wilhelmina,
skor från Sko Pihlaja.
 
 Lite guld är aldrig fel i jul. Kläder och väska från Naisdress, smycken Wilhelmina och skor Pihlaja.
 Svart och vitt är ett säkert kort, vinter som sommar. Kläder och acessoarer Talas.
 
BONUSTIPS: Om du redan har kläderna klara så kan du ta med dem, eller ta bild av dem, och visa på butiken, så hjälper personalen dig att hitta rätt acessoarer!
 
Nästa lördag tar vi en titt på inredning och pynt!
 
Nina

 

No comments:

Post a Comment

Related Posts