Friday, November 27, 2015

Julens blommor


De flesta av oss har väl någon gång gett en blomma eller en bukett i gåva då vi varit bortbjudna. Men hur många av oss har lagt ner lite extra tanke på huruvida den kommer att stå sig, om den håller sig fin länge, om den är lämplig för just den mottagaren? Nu är det inte blomsterspråket jag syftar på utan jag tänker mera på att man lägger in lite känsla i gåvan, att den blir något mera än bara en ”blomkvast”!

Om man som jag är totalt ute vad gäller blommor så ska man ta hjälp av den kunniga personalen i butiken. De kan hjälpa dig med val av sort, färger, hållbarhet och andra önskvärda egenskaper – det är ju det som just de är experter på!


Trenderna för årets julblommor är traditionella och blomaffärerna bekräftar att vi fortfarande mest vill ha julstjärnor, amaryllis och hyacinter.
En intressant uppstickare är däremot julrosen, som du med fördel planterar ut. Den tycker om att stå nära husknuten i dränerad jord och blommar igen fint på våren. Ådjers påminner att det är viktigt att rötterna inte får frysa.
Britta på Blomster Companiet ser man också att folk numera även köper vita orkidéer och azaleor till julen. Ungdomarna är mera inriktade på lättskötta grönväxter och väljer till exempel garderobsblomman eller flamingon. Om ungdomen köper julblommor blir det ofta vita julstjärnor.
Själv vill Britta ha den blåa hyacinten till jul.
Av de olika hyacinterna så är det också den blåa som doftar mest!
 
Reija Ådjers satsar på den vita julstjärnan, gärna en stor blomma som hon placerar på golvet så att den syns ordentligt.
 
Julstjärnan tycker om värme och ska ha ytterst lite vatten, ca 1/2 dl varannan eller var tredje dag. Men den ogillar dragiga platser, så ställ den en bra bit från fönstret.
 
Kerstin på Kerstins Blomaffär i Lappfjärd vill också påminna konsumenten om att satsa på de inhemska julstjärnorna. De har bra kvalitet och är prisvärda.
 Amaryllisen och hyacinten ska inte vattnas alls, de har allt de behöver i själva löken.
 
Då amaryllisen blommar kan man skära av den stjälken och lägga i en vas med vatten. Den blommar länge och i löken finns ännu kraft att få flera blommor att slå ut.
 
Eftersom amaryllisen inte är beroende av jord eller vatten kan man vara kreativ med själva uppsättningen.

Kristinestads Blomster- och begravningstjänsts nya ägare gör gärna dekorationer själv av naturmaterial. På bilden ser vi stjärnor av bark, origami av gamla böcker och tyg.
 
Hyacintens ljuvliga doft gör att den är en årligen återkommande gäst till julen hos Wolfgang och Heidi.


Grönväxter passar också utmärkt till julen, det handlar bara om att dekorera dem.
 
Yuccapalmen får hos Kerstin sällskap av en filtkruka och tomte. 
 
Röda band, guld och silver, gransris och tomtar - mera juligt än så blir det knappast!BONUSTIPS: Var kreativ med lökväxterna! Hyacinten tål en hel del och kan användas på många olika sätt. Här nedan ett förslag från Reija Ådjers, på hur du kan skapa en enkel och stilig uppsättning.


Om du har dåligt med idéer på julgåvor så föreslår jag att du tittar in på bloggen nästa lördag - då är det dags att kika i jultomtens säck!

Nina


                                             

No comments:

Post a Comment

Related Posts