För ungefär ett år sedan blev Kristinestad som första stad i Finland medlem i det internationella nätverket för Cittaslow-städer. Det goda livet verkar intressera folk, eftersom man tack vare detta utnämnande fått ett ökat intresse för Kristinestad som resmål. Antalet besökare har ökat, restauranger och inkvarteringar har gjort lysande resultat och närmare 60 nya företag har grundats efter utnämnandet.
– Vår omsättning har varit ungefär lika stor varje år, men förra sommaren såg vi en ökning på 10-15 %. Också under det här årets första månader har omsättningen ökat med 10-12 % jämfört med ifjol. Det verkar som att Cittaslow-statusen är värdefull även för oss företagare, säger den lokala restaurangägaren Kurt Roos.
Evenemang som lockar 50 000 besökare
De stora dragplåstren under förra sommaren var Sommarmarknaden, Öppna portar och Cittaslow-veckan. Dessa evenemang lockade uppskattningsvis 50 000 besökare till den annars ganska lugna småstaden med 7000 invånare. De största enskilda grupperna har varit seniorer och barnfamiljer.
– Hit kommer man för att beundra trähusvarteren i Gamla stan och för att besöka våra evenemang. Seniorer och barnfamiljer har också börjat fråga efter boende och tomter, berättar Ulf Grindgärds som ansvarar för information kring Cittaslow.
Olika arbetsgrupper har besökt staden för att få veta mer om Cittaslow-konceptet. Bland annat har tre finländska kommuner varit på besök för att bekanta sig med Kristinestad.
En titt på kommande sommar
I Kristinestad väntar man ivrigt på kommande sommar och höst. På programmet står bland annat Öppna portar i juni, Sommarmarknad och Cittaslow-vecka i juli, Romantikvecka i augusti, Gammaldags torgdag i september och Slow Food-vecka i oktober.
– Bokningar av bussgrupper och guidningar har redan ökat med 20-30 procent, och sommaren är ännu inte här. Vi har också blivit positivt överraskade över hur stort intresse det har varit för Kristinestad på olika resemässor, berättar Grindgärds.
Till Cittaslow-nätverket hör småstäder med under 50 000 invånare. I dessa städer betonas det goda livet, man uppskattar det genuina och lokala samt mänskliga, miljövänliga och hållbara lösningar. För att uppnå Cittaslow-status utvärderas 55 olika kriterier – allt från gästfrihet och närproducerad mat till stadsplanering och möjlighet till distansarbete. Cittaslow-nätverket grundades i Italien år 1999 och medlemsskap har beviljats 146 städer i 24 länder.
Tilläggsinformation:
Riitta El-Nemr, stadsdirektör, Kristinestad, 040 5300 408, riitta.el-nemr(a)krs.fi
Ulf Grindgärds, Cittaslow-kontaktperson, 044 3206 566, ulf.grindgards(a)krs.fi
Angelique Irjala, marknadsföringschef, Kristinestads näringslivscentral, 040-569 3796, angelique.irjala(a)krs.fi
No comments:
Post a Comment