Kristiinankaupunki valittiin runsas vuosi sitten ensimmäisenä suomalaiskaupunkina Cittaslow-kaupunkien kansainväliseen verkostoon. Leppoisuus tuntuu kiinnostavan, sillä Kristiinankaupunki sai tunnustuksesta matkailuunsa uutta potkua. Turistimäärät kasvoivat, ravintolat ja majoituspaikat tekivät mainion tuloksen ja uusia yrityksiä on perustettu tunnustuksen jälkeen vajaat 60.
Kristiinankaupungin saama Cittaslow-status on herättänyt matkailijoissa suurta kiinnostusta. Turistimäärät lähtivät viime kesänä nousuun, mikä näkyi positiivisella tavalla kaupungin elinkeinoelämässä. Paikalliset ravintolat arvioivat aktiivisimpien turistikuukausien liikevaihdon nousseen selvästi edellisvuodesta.
– Liikevaihtomme on pysynyt yleensä melko vakaana vuodesta toiseen, mutta viime kesä toi mukavan 10–15 prosentin kasvu. Myös tämän vuoden ensimmäisten kuukausien liikevaihto on kasvanut 10–12 prosenttia viime vuodesta. Vaikuttaisi siltä, että Cittaslow on meille yrittäjillekin kullan arvoinen asia, paikallinen ravintoloitsija Kurt Roos miettii.
Cittaslow’n tuotua uutta virtaa kaupunkiin myös paikallinen yrittäjähenkisyys on kasvanut. Kuntaan on perustettu tunnustuksen jälkeen 57 uutta yritystä, jota voidaan pitää 7 000 ihmisen kunnalle varsin suurena määränä.
Tapahtumissa 50 000 matkailijaa
Kristiinankaupungin viime kesän vetonaulat olivat Kesämarkkinat, Avoimet portit ja Cittaslow-viikko. Keskeisimmät tapahtumat toivat rauhaisaan pikkukaupunkiin arviolta 50 000 matkailijaa. Suurimpia matkailuryhmiä ovat olleet seniorit ja lapsiperheet.
– Tänne tullaan ihastelemaan Vanhan kaupungin puutalokortteleita ja vieraillaan tapahtumissamme. Seniorit ja lapsiperheet ovat kuitenkin alkaneet kysellä myös kunnan asuntoja ja tontteja, kertoo Cittaslow-tiedottamisesta vastaava Ulf Grindgärds.
Myös erilaiset työryhmät ovat vierailleet kaupungissa kuulemassa Cittaslow-konseptista. Muun muassa kolme suomalaiskuntaa on käynyt tutustumassa Kristiinankaupungin malliin.
Katse tulevassa kesässä
Kristiinankaupungissa odotetaan jo mielenkiinnolla tulevaa kesää ja syksyä. Loppuvuoteen on ideoitu uutta ohjelmaa, jonka keskiössä on Cittaslow-hengen mukainen elämäntyyli. Ohjelmiston suurimpia helmiä ovat kesäkuun Avoimet portit, heinäkuun Kesämarkkinat ja Cittaslow-viikko, elokuun Romantiikkaviikko ja lokakuun Slow Food -viikko. Etenkin uusi Romantiikkaviikko on herättänyt jo nyt paljon kiinnostusta.
– Tilattujen bussiryhmien ja opastusten määrä on kasvanut jo 20–30 prosenttia, ja kesä on vasta alkamassa. Olemme olleet yllättyneitä myös siitä, kuinka paljon Kristiinankaupunki on matkailumessuilla kiinnostanut ihmisiä, kertoo Grindgärds.
Cittaslow-verkostoon kuuluu alle 50 000 asukkaan kaupunkeja, joissa korostavat kiireetöntä elämää, ainutlaatuisuutta ja paikallisuuden kunnioittamista sekä inhimillisiä, ympäristöystävällisiä ja kestäviä ratkaisuja. Arvostetun statuksen saavuttamiseksi arvioidaan 55 erilaista kriteeriä – vieraanvaraisuudesta ja lähiruoan tuotannosta kaupunkisuunnitteluun ja etätyön mahdollisuuksiin. Cittaslow on perustettu Italiassa vuonna 1999, ja jäsenyys on myönnetty 146 kaupungille 24 maassa.
Lisätietoja:
Riitta El-Nemr, kaupunginjohtaja, Kristiinankaupunki, 040 5300 408, riitta.el-nemr(a)krs.fi
Ulf Grindgärds, Cittaslow-yhteyshenkilö, 044 3206 566, ulf.grindgards(a)krs.fi
Angelique Irjala, markkinointijohtaja, Kristiinankaupungin elinkeinokeskus, 040-569 3796, angelique.irjala(a)krs.fi
onkohan tutkittu että juuri cittaslow on tuonut lisääntyneet turistimäärät kristiinaan? minä ystävineni olen viettänyt viime vuoden puolella n. 20 yötä kristiinassa, eikä cittaslow ole tähän vaikuttanut milläänlailla, eikä ainakaan meiltä ole kyselty mikä meidät on kristiinaan tuonut. teillä on ihana pikkukaupunki hyvillä palveluilla ja tapahtumilla. panostakaa nykyisten palveluiden pysymiseen ja kehittämiseen, älkääkä luottako liikaa cittaslown vetovoimaan ja käyttäkö voimavaroja ja rahoja uskoen ja luottaen etanalogon olevan onni ja autuus. terv. vanhassa vara parempi
ReplyDelete