Monday, October 31, 2011

Halloween à la Kristinestad

Foto: Leasqueaky
(Creative Commons-licens via Flickr.com)
I lördags firades både NaisDay och Irländsk afton här i Kristinestad. En annan oktoberhändelse som har sitt ursprung hos de norra brittiska öarna är Halloween, som alltid firas den 31 oktober, dvs idag. Halloween ska med andra ord inte blandas samman med Alla helgons dag (dvs. den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november). Enligt gammal keltisk tradition firade man Halloween då skördesäsongen var slut och vinterhalvåret började. Traditionen spreds med emigranter till USA där den småningom utvecklades och kommersialiserades och spreds till anda delar av världen.

Ofta ses den orange pumpan som en slags symbol för Halloweenfirandet. Enligt tradition gröper man ur pumpan och skär sedan ut ett ansikte ur skalet. Av pumpans innehåll kan man göra t.ex. paj eller soppa och av själva pumpan gör man sedan en ljuslykta.

I Kristinestad har vi en alldeles egen orange symbol. Jag syftar förstås på Cittaslow-symbolen; snigeln som bär sin stad på ryggen. Jag utmanar er alla att göra en "Cittasloween-lykta" som lyser upp i höstmörkret! :)
   

No comments:

Post a Comment

Related Posts