Friday, December 11, 2015

Julens godsaker


Hur många av er har haft diskussionen:  ”i nästa år ska vi inte ha så många sorter på julbordet”? Och då nästa jul kommer så är bordet precis lika välfyllt som året innan!

Då barndomens längtan efter julgåvorna lagt sig så kommer istället längtan efter julmaten i fokus.
Vi planerar och funderar, tar fram släktens receptbok, kollar upp med farmor hur det nu riktigt var med muskoten i kålrotslådan och beställer julskinkan.  (Bild: Jungman)
 
Samtidigt som vi är väldigt traditionsbundna med vår julmat så börjar också nya influenser söka sig in på menyn och vi gör traditionella rätter i nya former.

Intresset för lokalproducerat och en god relation mellan konsument och producent blir allt viktigare. REKO-ringen ger oss möjlighet att handla vissa produkter direkt från producenten och de välsorterade livsmedelsaffärerna lyssnar in kunden och ser till att ha rätt produkter i sina hyllor.

För mig blir det ingen jul utan lutfisk, som serveras med vitsås, gröna ärter och mycket vitpeppar!

 

 
 
Vad vill du ha på ditt julbord? Kommentera gärna och berätta vilken din absoluta julfavorit är!
Julgodis är väl aldrig fel?! Här två recept på julensfavoriter!

 Ischoklad
100g kokosfett
200g hushållschoklad
(själv lägger jag också gärna till mandelflarn )

Smält kokosfettet och chokladen i vattenbad tills det blir till en lös smet.
(Blanda i mandeln)
Häll i små formar och låt stelna i kylskåpet eller frysen.
Förvaras kallt.




Polkaknäck ca 60 st

1dl socker  
1dl farinsocker
2dl ljussirap
2dl grädde  
1-2dl polkagrisar


1. Häll socker, farinsocker, grädde och sirap i en kastrull. Hetta tills smeten tjocknar. Ta kastrullen bort från plattan.
2. Blanda i krossade polkagris karameller (+ 2msk smör för extra glans), häll i formar och förvara kallt.

Bon Apetit!
 
Nina

No comments:

Post a Comment

Related Posts